Uppteckning nummer NM-N373

Socken/stad: Haverö

Det var en gång, en man i Torrflonäs, som var ivrig jägare och varje söndag gick på jakt. En långfredagsmorgon, när alla andra människor i byn gingo till kyrkan för att höra Guds ord och gå till nattvarden, gick mannen på tjäderspel. Under den tiden på året spelar tjäder, och jakten kan därför vara mycket givande. Någon halvmil hemifrån, i trakten av Linsjön, fick mannen höra tjädern. Han sprang på spelet tre steg och sedan stopp till nästa sittning, som tjädern gjorde. När han kom i håll och höjde geväret för att skjuta, kom plötsligt en stor tjäder flygande och slog sig ned näverkonten, som jägaren bar på ryggen. Tjädern var så tung, att mannen föll på knä. När han såg bakåt, fick han se, att tjädern hade ögon som eldkol, och när tjädern väste, stod en kvarterslång eldslåga ur näbben på honom. Vad det var för sorts fågel, förstod mannen för väl. Han försökte först slå till tjädern med bössan, och när detta misslyckades, försökte han kasta av sig näverkonten, men även detta var omöjligt. Han kunde icke på något vis få kunten av ryggen. Slutligen skar han av bärremmarna, men kunten satt lika fullt kvar på ryggen, trots mannens alla försök att befria sig från densamma. Det fanns slutligen intet annat för mannen att göra än att försöka ta sig hem till byn med otyget på ryggen. Tjädern var så tung att bära, att mannen stapplade under bördan, och så snart han saktade farten, blåste tjädern en eldslåga i nacken på mannen. Först när mannen kom i närheten av hemmet, flög tjädern sin kos, och kunten föll av ryggen. Brännsåret i nacken läktes aldrig, det fick han behålla som minne av den stora synd, han begått, när han gav sig ut på tjäderspel på långfredagen. Efter den dagen gick mannen aldrig mera på jakt.

Ur. S. A. Palén: Från Gamla Haverö. Sundsvall 1945, sid. 214.

Ur Nordiska museets arkiv. Bok/Häfte:-. Uppteckningsnr: 373